Powered By Blogger

joi, 18 noiembrie 2010

IMPLANT DENTAR

Implant dentar
Implantologia mileniului trei incoroneaza visul comun al profesionistilor si pacientilor si anume: reconstituirea patrimoniului dentar pierdut in mod analog celui natural fara a mai apela la sofisticate si incomode proteze mobile ( cunoscute ca placi dentare sau proteze scheletate ) sau la punti fixate pe dinti sanatosi proximali celor pierduti.
Contrar credintei comune a multora dintre pacienti, majoritatea interventiilor implantologice nu sunt nici dificile, nici dureroase, cu un elevat procent de succes si cu costuri pe deplin justificate.
                Ce este implantologia dentara?
Implantologia dentara consta in inserarea in osul maxilar sau mandibular a unor pilastrii care, odata osteointegrati, vor putea suporta un dinte artificial apt sa execute functiile unui dinte natural.
                Cum e facut un implant dentar?
Implanturile dentare de titan sant astazi in majoritatea cazurilor cilindrice sau conice, de diferite lungimi si diametre pentru ase adapta configuratiei segmentului osos disponibil pentru insertie. Titanul, metal de larg uz in chirurgie pentru neutralitatea sa biologica, este cel mai utilizat material pentru construirea implanturilor. Suprafata acestora din urma este tratata pentru a stimula posibilitatile de osteointegrare ( adica incorporarea totala a acestor pilastrii in structura osoasa ce ii inconjoara ). Studii aprofundate demonstreaza ca RESPINGEREA in implantologia dentara NU EXISTA, neexistand nici o posibilitate de reactie imunologica nefavorabila cum se intampla la transplanturi ( de alti donatori ).
Implanturile trebuie sa fie produse si confectionate conform riguroaselor norme legale europene si trebuie sa fie acompaniate de un certificat care poate si trebuie sa fie vazut si pastrat de catre pacient pentru garantia provenientei lor. Epoca pionieratului in implantologie a apus demult, motiv pentru care morfologii, materiale, tehnici de decontaminare si sterilizare necertificate de probe clinice de lunga durata sunt total contraindicate si nu trebuie sa fie absolut acceptate de catre pacienti. Pentru a obtine un efect estetic si functional optimal, este necesar ca sistemul implanto- protetic sa ofere o mare varietate de piese protetice auxiliare.
             
Avantajele implantologiei dentare sunt dupa cum urmeaza:
1) Substituirea dintilor lipsa in mod functional, estetic, de durata si cu un succes previzibil.
2) Conservarea integritatii dintilor naturali vecini.
3) Reconstructia si conservarea anatomiei osului si a gingiilor din ariile edentate.
              
              Cat dureaza un implant dentar?
Putem defini un succes implantar cand implantul e perfect integrat in os si coroana este corect confectionata si ramane stabila si functionala in timp.
Osul de sustinere a implanturilor este supus unui fenomen fiziologic de absorbtie de cca 0,2 mm pe an. Astfel, in conditii optimale putem prevedea un succes implantar evaluabil intre 15-35 ani. Acest rezultat este posibil sa fie obtinut cu o igiena optima si cu controale periodice tinand cont ca implantul nu va durea ca sa determine pacientul sa consulte medicul pentru probleme in faza incipienta.
              Care sunt bazele in "implantologia de succes"?
Se poate afirma ca rata de succes in implantologia moderna este de 96-97%.
E important insa sa se respecte unele principii.
Diagnostic: efectuarea unei vizite medicale acurate evaluand statusul general de sanatate si conditiile locale.
Evaluarea osoasa locala: efectuarea unei evaluari, a cantitatii si calitatii osoase in zona interesata.
Evaluarea generala a sanatatii orale: individualizarea patologiilor sau maladiilor in curs si daca igiena orala e buna.
Evaluarea radiologica: analizarea radiografiei pentru a certifica calitatea si cantitatea reala osoasa si a eventualelor limite natomice sau patologice prezente.
Chirurgia: sterilizarea campului operatoriu ( operatori, pacient, instrumentar, ambient ).
Chirurgia: efectuarea unei chirurgii cu invazivitate minima si cu respectarea protocoalelor consolidate si certificate.
Materiale: utilizarea implanturilor care sa corespunda standardelor de calitate, siguranta si garantie.
 Protetica: aplicarea unei protetici pe implante care sa satisfaca criteriile de ocluzie, functionalitate, estetica, distributia fortelor masticatorii.
Controale: solicitarea pacientului la controale cu o periodicitate nu mai mare de 3 luni.
Igiena bucala : Mentinerea unei igiene bucale riguroase in special in zona circumstanta implanturilor este o conditie esentiala in succesul implanturilor pe termen lung. Resturile alimentare patrund cu usurinta in spatiile subgingivale si nu pot fi indepartate doar cu periuta de dinti. Aceste resturi reprezinta nutrienti pentru bacteriile care colonizeaza zona si infecteaza legatura os implant generand o patologie numita Peri-implantita Dusul bucal este solutia optima pentru mentinerea igienei aprofundate in cazul implanturilor dentare
Instrumente si produse utile pentru mentinerea sanatatii implantului dentar gasiti apasand link-ul urmator:  Implant Dentar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu